Nagyon nem mindegy, milyen ruhát viselsz fotózáskor!
2023. február 02. írta: budapestifotos

Nagyon nem mindegy, milyen ruhát viselsz fotózáskor!

Moire - a fotósok, videósok rémálma.

Főleg portréfotózáson kialakuló, szinte kezelhetetlen jelenség a szabályosan ismétlődő, nemkívánatos mintázat megjelenése zakón, blúzon, ingen. 

moire.jpgErről beszélgettünk az egyik vendégemmel, aki nem értette, miért kértem, hogy ne jöjjön aprómintás zakóban, ingben.

Elöljáróban egy kis fizika, jelenségmagyarázat, mi is az a moire jelenség.
A moire jelenség a képfeldolgozásban gyakran előforduló, átfedésekből adódó, vonalas mintázatot eredményező jelenség. Az átfedések a két, vagy több sík közötti rácsozatok egymáshoz való viszonya miatt alakulnak ki. Gyakran jelentkezik digitális fényképezőgéppel készült képeknél, elsősorban digitális kijelzőn megjelenítve.

Miért kérik a jobb fotósok, videósok, hogy ne viseljenek aprómintás ruhát a felvételeken?

A moire jelenség lényege, hogy a kamera nem tudja pontosan megörökíteni a finom rácsozatokat tartalmazó textúrákat, ami a képen látható, átfedésekből és vonalas mintázatokból adódó zavaró jelenséghez vezet. Az aprómintás ruhák esetén a kamera még nehezebben tudja megfelelően kezelni a textúrákat, így a moire jelenség gyakrabban jelentkezik ezeken a felvételeken. Ennek elkerülése érdekében a fotósok gyakran kérik a modelltől, hogy ne viseljen aprómintás ruhát a felvételeken.

Mennyire apró csíkos ing esetén jön elő egy fotózáson a jelenség?

A moiré jelenség megjelenése a fotózás során a ruházat mintájának finomságától és a fényképezőgép felbontásától is függ. Minél apróbb és részletesebb a ruházat mintája, annál nagyobb valószínűséggel jelenik meg a moiré jelenség a felvételen. Ugyanakkor, ha a fényképezőgép felbontása magas, akkor a moiré jelenség megjelenhet még apróbb ruházat mintája esetén is. Általában a ruha apró mintája több, mint 10 szál per hüvelyk (threads per inch, TPI) esetén okozhat moiré jelenséget, de végül is ez esetekenként is eltérő. Az a legbiztosabb, ha a ruházat mintájának finomságát figyelembe véve elkerüljük a moiré jelenség megjelenését a felvételeken.

A kisebb, vagy a nagyobb felbontású fényképezőgépek esetén látható jobban a moire jelenség?

A moire jelenség láthatósága a felbontástól függetlenül jelentkezhet, bár a nagy felbontású fényképezőgépek esetén valószínűbb, hogy láthatóbb lesz. A nagy felbontású képek részletesebbek és finomabb rácsozatokat tartalmaznak, így ha a kamera nem tudja megfelelően kezelni a textúrákat, a moire jelenség nyilvánvalóbb lehet a képeken. 

Eltüntethető-e a moiré jelenség utólag?

Igen, a moiré jelenség részben eltüntethető utólag, számítógépes képfeldolgozási eszközök segítségével. A moiré jelenség csökkentésére, vagy eltávolítására alkalmas szoftverek lehetővé teszik a kép rácsozatainak szűrését vagy eltávolítását, hogy a képen lévő moiré jelenség megszűnjön. Az eszközök használatához szükség van képfeldolgozási ismeretekre, de általában eredmény nem lesz tökéletes, roncsolódik az eredeti kép.

Nem lesz rosszabb a kép minősége az utólagos javítás miatt?

Az utólagos javítás lehet, hogy rontja a kép minőségét, főként akkor, ha a szoftver hibásan, vagy túl sok információ eltávolításával javítja a moiré jelenséget. Az eszközök használata során óvatosnak kell lenni, hogy ne töröljünk el túl sok részletet a képből, vagy ne okozzunk szürkülést vagy homályosságot a képen. A legjobb eredmény érdekében az utólagos javítás során célszerű a beállításokat lassan és fokozatosan végezni, és figyelemmel kísérni a kép minőségét. Ha lehetséges, az utólagos javítás előtt érdemes a képet tesztelni néhány különböző beállítással, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a moiré jelenség eltávolítására.

Lehet, hogy egyik megjelenítőn, pl. telefonon nem látszik a jelenség, de nagy monitoron igen?

Igen, a moiré jelenség jelenlétét vagy hiányát befolyásolhatják a megjelenítő képességei, méretei és minőségei. Az olyan kisebb megjelenítők, mint a telefonok, általában kevésbé érzékenyek a moiré jelenségre, mert a kisebb képméret és a alacsonyabb felbontás miatt a moiré jelenség kevésbé látható. Nagyobb méretű megjelenítők, mint a számítógép monitor, általában magasabb felbontásúak és érzékenyebbek a jelenségre, így ha a kép tartalmaz moiré jelenséget, akkor a nagyobb monitoron láthatóbb lehet. Az is előfordulhat, hogy egy adott megjelenítő képes a moiré jelenség korrekciójára vagy eltávolítására, és másik megjelenítő nem, így érdemes tesztelni a képet többféle megjelenítőn is.

Függ-e a moire kialakulása a fotózáson használt fénytechnikától?

A moiré jelenség kialakulása nem függ direkt módon a fotózáson használt fénytechnikától, hanem inkább a fényképezőgép felbontásától és a fotózott ruha mintázatától. Azonban a fénytechnika némileg befolyásolhatja a  megjelenését, például ha a fény olyan irányból érkezik, hogy a fotózott ruha mintája kiemelkedik a ruha síkjából, akkor a moiré jelenség valószínűbb. Az általános szabály, hogy minél nagyobb a fényképezőgép felbontása és a fotózott tárgy mintája finomsága, annál valószínűbb a moiré jelenség megjelenése. Tehát a fénytechnika választása is fontos lehet a moiré jelenség megelőzése érdekében.

A fentiek miatt kértem, hogy ne hozz olyan ruhát a fotózásra, amely finom, ráncolt vagy rácsos mintákkal rendelkezik, mivel ezek a minták könnyen moire jelenséget okozhatnak a digitális képeken. A moire jelenség olyan halvány, hullámzó, mozaikszerű minták, amelyek a képen jelentkeznek, amikor a finom minták összeegyeztethetetlenek a digitális képérzékelővel. Azt javasoltam, hogy egyszínű vagy enyhén díszített ruhát hozz a fotózásra, amely biztosan nem okoz moire jelenséget.

Pollák László fotográfus
portrefotos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://portrefotos.blog.hu/api/trackback/id/tr7118039662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása